Shoto Budo Suomi

Johdanto

Suomen Shoto Budo ry:n perustamiskokous pidettiin 24.11.2020, perustamiskirjan allekirjoittivat Marko Ronkainen, Markus Takkinen ja Mika Tuomaala. 

Suomen Shoto Budo on Suomessa toimivien Shoto Budo seurojen yhteinen kattojärjestö, jonka tarkoituksena on edistää Shoto Budon harrastamista Suomessa sekä toimimaan yhteistyöelimenä ulkomailla toimivien Shoto Budo seurojen välillä. 

Organisaatio ja hallinto

Suomen Shoto Budon organisaation hallinnosta vastaa yhdistyksen hallitus, joka vastaa yhdistyksen toimintaan, rahoitukseen ja jäsenhankintaan liittyvistä asioista. 

Yhdistyksellä on myös tekninen valiokunta, joka vastaa graduointien sisällöstä sekä vaatimuksista ja koordinoi seurojen harjoitussisältöä Shoto Budon harjoitusohjeen pohjalta.

Suomen Shoto Budon hallitus vuodelle 2023 

 • Puheenjohtaja, Marko Ronkainen
 • Sihteeri, Mika Tuomaala
 • Rahastonhoitaja, Markus Takkinen

Suomen Shoto Budon teknisessä valiokunnassa 21.1.2021–31.12.2023 ovat toimineet seuraavat henkilöt:

 • Kimmo Niikkonen 9.Dan / 4th Meijin, tekninen johtaja
 • Marko Ronkainen 6.Dan / 1st Meijin, jäsen
 • Mika Tuomaala 5.Dan, jäsen
 • Markus Takkinen 5.Dan, jäsen

Suomen Shoto Budon teknisessä valiokunnassa 1.1.2024 – toimivat seuraavat henkilöt:

 • Kimmo Niikkonen 9.Dan / 4th Meijin, tekninen johtaja
 • Marko Ronkainen 6.Dan / 1st Meijin, jäsen (aikuisten vastuuvalmentaja)
 • Mika Tuomaala 6.Dan / 1st Meijin, jäsen
 • Markus Takkinen 5.Dan, jäsen
 • Mika Nurmi 5.Dan, jäsen 
 • Mikko Kvist 4.Dan, jäsen (junioreiden vastuuvalmentaja)
 • Riikka Nurmi 4.Dan, jäsen

Mitä Shoto Budo on?

"Shoto Budon ydin on kyky ymmärtää, tuottaa ja/tai torjua aggressiota hallitusti".

“Billy Haggerty, "Shoto Budo: An Essential Text to Martial Arts."

 Picture

Shoto Budon pääarkkitehti on William ”Billy” Haggerty. Billyn laaja kokemus kamppailulajeista sekä fyysiset ja psykologiset mallit siitä miten ihmiset oppivat ovat muodostaneet perustan lajille, jonka pääperiaatteena on harjoittelijoiden itsepuolustuskyvyn ja harjoittelijoiden henkilökohtaisen kehityksen ja hyvinvoinnin edistäminen.

Lajin sisältöä ja menetelmiä kehitetään ja testataan jatkuvasti Billyn johdolla. Yhdessä kokeneimpien oppilaidensa kanssa on luotu monipuolinen ja nykyaikainen laji, joka kattaa laajan kirjon asianmukaisesti mallinnettuja taitoja ja tarjoaa oppilaille työkalut, joita he tarvitsevat puolustautuakseen lukuisissa tilanteissa.Tärkeimmät oppilaat skotlannissa ovat olleet: Pauline Walmsley, Graeme Muirhead, Richard Price ja Hugh Russell. Suomesta kehitystyössä ovat olleet mukana Kimmo Niikkonen, Juha Salmi ja Marko Ronkainen.

Mistä Shoto Budo alkoi?

Shoto Budo -organisaatio voi jäljittää juurensa Karate Do:ssa Gichin Funakoshiin (1868–1957), joka tunnetaan myös ”modernin karaten isänä”. William Haggerty syntyi vuonna 1950 Greenockissa, Skotlannissa. Hän aloitti kamppailulajien harjoittelun vuonna 1967 oltuaan nuoruudessaan kiinnostunut nyrkkeilystä. Partioliike johdatti hänet harrastamaan judoa ja sen jälkeen Shotokai-karatea Mitsusuke Haradan (1928–2021) johtamassa, yhdessä Iso-Britannian vanhimmista, karatejärjestöistä. Billy oli yksi ensimmäisistä Shotokai karaten harjoittelijoista, jotka saivat viidennen daninsa suoraan Harada Senseiltä. Tämä on sitäkin arvokkaampaa, kun otetaan huomioon, että Harada Sensei sai viidennen daninsa suoraan Funakoshilta Brasiliassa ollessaan.

William Haggerty perusti Shoto Budo -organisaation yhdessä vanhimpien oppilaidensa kanssa vuonna 1992. Nimi Shoto Budo sisältää viittaukset lajin juuriin ja tarkoitukseen. ”Shoto” oli Gichin Funakoshin, joka tunnetaan modernin karaten isänä, kirjailijanimi ja tarkoittaa kuiskaavaa mäntyä. Budo on japanilainen nimitys itsepuolustus- ja taistelutaidoille.

Shoto Budo Suomeen?

Content under construction 

Suomen Shoto Budon historiikki

Suomen Shoto Budo toimi osana Suomen Karate-Do Shotokai ry:tä 1990-luvun puolivälistä vuoteen 2020 saakka. 

Suomen Shoto Budo ry:n perustamiskokous pidettiin 24.11.2020, perustamiskirjan allekirjoittivat Marko Ronkainen, Markus Takkinen ja Mika Tuomaala. 

Perustamiskokouksen jälkeen toiminnassa oli mukana seuraavat seurat:

 • Kempeleen Shoto Budo
 • Shoto Budo Kuusamo (Shotokai Kuusamo)
 • Vantaan Shoto Budo

Suomen Shoto Budo organisaation ensimmäinen täysi toimintavuosi oli 2021.

Vuoden 2021 aikana toimintaan liittyivät mukaan:

 • Raahen Shoto Budo

Vuoden 2022 aikana toimintaan liittyivät mukaan:

 • Kuusankosken Shoto Budo
 • Shoto Budo Taivalkoski (Shotokai Taivalkoski)

Mitä Shoto Budo on nyt?

Shoto Budo on nykyään kattava ja monipuolinen kamppailulaji, joka edistää itsepuolustukseen, terveyteen ja hyvinvointiin perustuvia keskeisiä periaatteita, jotka ovat organisaation keskeisiä rakennuspalikoita. Noudattamalla näitä periaatteita ja käyttämällä kaikkia organisaation käytettävissä olevia taitoja Shoto Budon erityinen lähestymistapa kamppailulajien kehittämiseen kehittyy ja keskittyy edelleen.

Tämän tuloksena käytetään yksityiskohtaista opetusjärjestelmää, jonka avulla oppilas oppii hyödyllisimmät taidot nopeasti ja pystyy silti arvostamaan kamppailulajien laajaa valikoimaa ja niiden erilaisia ominaisuuksia ja käyttötarkoituksia. Samalla tämä "taistelukeino" tai -polku avaa kokeneiden kamppailijoiden kiinnostuksen ja halun jatkaa taitojensa kehittämistä ja samalla huolehtia omasta terveydestään ja hyvinvoinnistaan ikääntyessään.

Missä voit harjoitella Shoto Budoa? 

Iso-Britannian Shoto Budo -seurat sijaitsevat pääasiassa Skotlannin keskivyöhykkeellä, ja ne laajenevat jatkuvasti, kun ohjaajat kehittävät omia seurojaan omissa yhteisöissään.

Suomessa Shoto Budo seuroja löytyy seuraavilta paikkakunnilta:

 • Kempele                Kempeleen Shoto Budo
 • Kuusankoski          Kuusankosken Shoto Budo
 • Kuusamo               Shoto Budo Kuusamo
 • Raahe                    Raahen Shoto Budo
 • Taivalkoski             Shotokai Taivalkoski
 • Vantaa                  Vantaan Shoto Budo

Kuka voi aloittaa Shoto Budon harjoittelun?

Suomen Shoto Budo-organisaatio on positiivisesti osallistava ja ylpeä siitä, että se luo oppimis- ja harjoitteluympäristöjä, jotka kannustavat kaikkia harjoittelemaan iästä, sukupuolesta, seksuaalisuudesta, uskonnosta tai fyysisestä kyvystä riippumatta. Itse asiassa monet jäsenistämme ovat aloittaneet harjoittelun aikuisiällä! Myös nuorten/junioreiden harjoittelu on mahdollista useimmilla paikkakunnilla. Shoto Budo tarjoaa mahdollisuuksia kokea ja oppia testattuja, elinikäisiä taitoja.